Sømløse overganger og avrundede former

I Ås utenfor Oslo har håndverker Andreas Nikolaisen levert et terrasseprosjekt der skjult innfesting, sømløse overganger og avrundede former har gitt et lekkert resultat.

Nikolaisen har hatt tett dialog med familien som gav han oppdraget, og det ble utvekslet både tegninger og inspirasjonsbilder før den endelige planen ble lagt.

- Kunden hadde et utgangspunkt i en tegning hvor vi så plattingene ovenfra, men de ønsket innspill og ideer på hvordan dette kunne løses. Det har vært utrolig morsomt å være en del av denne prosessen, og vi holdt kontakten blant annet via Instagram hvor vi delte inspirasjonsbilder,
sier Nikolaisen.

Loading image...

Forarbeidet er kritisk for sluttresultatet

Andreas er snekker i eget firma, Håndverker Nikolaisen, og leverte dette prosjektet selv. Han fikk bare litt bistand fra sin egen far til støping under forarbeidet.

- På et sånt prosjekt som dette, og selvsagt ellers og, er forarbeidet kritisk for sluttresultatet. Ønsket var at boardwalken skulle gå kant i kant med gresset på enden. Dermed måtte vi grave ned bjelkelaget i bakken. For å få lik høyde hele veien brukte jeg rotasjonslaser.

For å beskytte treverket, få stødigere fundament og for å hindre at ugress vokser opp ble det lagt fiberduk nedi rennene, bjelkelaget ble lagt med 90 cm avstand, og til slutt ble det fylt på med pukk for et stabilt resultat.

Loading image...

Pergola, spilevegger og blomsterkasser

Hele prosjektet bestod av en platting foran inngangsdøren, boardwalk med buede former og en pergola på enden, samt et spilegjerder mot nabotomt. Pergola og gjerder er utført i sort royal impregnert materiale. Det er også bygget noen blomsterkasser med samme spileutformingen. Målet er at planter skal klatre opp på noen av spileveggene.

- Jeg brukte Waf-skruene for å feste spileveggene hvor det skal vokse planter, samt til pergolaen. Det er første gang jeg har fått brukt disse skruene skikkelig og jeg ble veldig imponert. De tar fort tak og drar seg godt inn med god trekkraft. Det er en ganske grov skrue, men gir veldig godt feste. I skjøter og gjæringer brukte jeg trelimet Essve PU for fin finish og godt feste.

Loading image...

Jobb smartere, ikke hardere

For å skru bjelkelaget som ligger tett ned til bakken brukte Nikolaisen treskruen Essdrive med en overflatebehandling som gir korrosjonsklasse C4. Det sikrer at skruen ikke ruster og korroderer, noe som er avgjørende for denne konstruksjonen som ligger så tett på bakken hvor det vil bli fuktig.

- På hele prosjektet har jeg brukt Essve-skruer i ulike formater. Når man har sånne store prosjekter hvor det skal skrus mye er det avgjørende å bruke skruer hvor du ikke trenger å dytte så mye med drillen. Disse skruene tar lett tak og drar seg lett inn, noe som gjør at jeg bruker mindre krefter,
sier Andreas.

Loading image...

Viktig å ta seg god tid

Den buede formen på boardwalken, eller gangveien, gir et eksklusivt og morsomt uttrykk i hagen. Plattingen foran inngangsdøren speiler denne buede formen, og her har Nikolaisen gitt den ekstra finishen med å legge et terrassebord rundt kanten på høykant.

- Jeg valgte et terrassebord som var gjennomfuktet og festet det godt i enden. Så brukte jeg klemmer for å forme det. Det er viktig å ta seg god tid, ingen brå bevegelser, også bare jobbe seg steg for steg bortover.

Loading image...

Selve terrassebordene ble montert med HDS-systemet for skjult innfesting fra Essve.

- Kunden selv hadde ikke bedt om skjult innfesting, men når du først skal legge så mye i å få noe unikt satte jeg det som et krav at vi skulle bruke skjulte skruer. Det blir så mye ryddigere og penere, og du slipper flising i treverket. De ble selvsagt veldig fornøyd med den finishen.

Loading image...

HDS-systemet består av klemmer som du fester på terrassebordene. I klemmene er det spor hvor du setter skruene.

- Hvis man toppskrur terrassebordene er det viktig å få skruene på rekke og rad slik at det blir et pent resultat. Med HDS-systemet er ikke det like avgjørende. Det krever litt jobb å sette klemmene, men det fungerer veldig bra og man får inn en rytme på det. Bitsene passer veldig bra til skruen som hører til slik at det blir veldig lite hakking og den drar seg godt ned til den er ferdig skrudd inn.

Loading image...

Ni meter utekjøkken i vinkel

- I 2022 skal jeg bygge et 8-9 meter langt utekjøkken i vinkel. Kunden ønsker plass til flere innebygde griller og ikke minst en pizzaovn i hjørnet som veier 700 kilo. Vi utveksler ideer på hvordan vi skal utforme dette, men det aller viktigste her blir at fundamentet til pizzaovnen blir solid. En så tung sak kan fort begynne å synke ned om det ikke blir bra nok. Så det blir en god utfordring, og jeg gleder meg til å se resultatet,
avslutter han.

Loading image...

Og slik ble utekjøkkenet!

Sommeren 2022 stod utekjøkkenet ferdig med vedfyrt pizzaovn.
Ser du skapdørene?

Loading image...