Skal du freshe opp terrassen eller bytte gamle, slitne bord?

Ofte kan du vedlikeholde terrassen med grundig vask og ny behandling. Er du usikker på om det holder med vedlikehold eller om du bør skifte terrassebordene? Du kan sjekke hvor slitent trevirket er ved å slipe på et mindre område. Ser det sunt ut, kan du behandle det. Om du likevel må bytte terrassebordene, kan du følge stegene under.

Sitter skruene fast?

Du vil garantert oppleve at flere av skruene sitter godt fast. Ikke prøv å skru dem løs med drillen med en gang, da kan du ende opp med at skruehodet blir ødelagt og jobben tyngre. Et godt råd er å skru skruen litt ned, før du forsøker å skru den opp. 

Et annet alternativ er å kutte bordene på hver side mellom bjelkene og bryte dem opp med brekkjern.

Loading image...

Er bjelkelaget råttent?

Når terrassebordene er borte, må du undersøke om bjelkelaget er råttent. Dersom det ser råttent ut, stikker du en kniv inn til du kjenner at det blir hardt. Går kniven inn mer enn 30 millimeter, må bjelkelaget byttes ut.

Loading image...

Ikke direkte på betong eller jord

Sjekk at ingen bjelker ligger direkte på betong eller jord uten papp eller luft imellom. Det skal være ventilasjon mellom bakken og bjelkene. Rydd vekk rusk.

Loading image...

Har konstruksjonen satt seg?

Kontroller med et vater om det er skjevheter som må rettes opp. Er bjelkelaget litt ustabilt, monterer du avstivere, også kalt kubbinger, for å stive det av.

Loading image...

Invester i holdbare materialer

Når du skal velge terrassebord er det mye å velge i, og det finnes mange alternativer i forskjellige prisklasser. Det viktigste er at du tenker på terrassens levetid sett opp mot ditt budsjett. Terrassen skal leve lenge, og det kan lønne seg å investere i gode materialer som er holdbare. Tenk også på at du vil unngå for mye vedlikehold, både for å spare deg selv for merarbeid og med tanke på miljøet. Skjevheter, størrelsesavvik og flis kan oppstå om du ikke er nøye med vask og vedlikehold. Dette fører til at du må bytte terrassebordene igjen etter kort tid.

Loading image...

Fineste side opp

Terrassebordene skal ligge med den fineste siden vendt opp. Det er ikke lenger slik at terrassebordene blir finsortert etter hvordan årringene ligger. Er du i tvil om hvilken side som er finest kan du se hvilken vei årringene ligger – de skal bue oppover akkurat som om årringene smiler til deg.

Loading image...

Riktig avstand mellom bordene

Ikke glem å ha avstand mellom bordene. Feil avstand er den vanligste feilen når man bygger terrasse, og det er en feil som kan få store konsekvenser. Legg bordene med riktig avstand, og kant til kant.

Husk!

Ikke brenn gammelt treverk. Det skal resirkuleres.

Loading image...