Loading image...

Proffenes ti beste tips for bygging av terrasse

Hva er egentlig den smarteste veien til ny terrasse? Vi spurte noen erfarne håndverkere som har bygget hundrevis av terrasser. Her er deres beste tips om materialer, smarte tips og hvordan du unngår å gå i fella.

1. Planlegg uteplassen med ESSGUIDE terrassekalkulator

ESSGUIDE er en smart sak som hjelper deg gjennom planleggingsprosessen i tillegg til å beregne hvor mye materialer og festemidler du trenger. Enten det er terrasseskruer, beslag eller trevirke. Til slutt får du en komplett innkjøpsliste med alt du trenger til terrasseprosjektet ditt.

Start planleggingen med terrassekalkulatoren
Loading image...

2. Velg kvalitetsskruer

Ikke gjør kompromisser når det kommer til kvaliteten på skruene. Velg riktig kvalitet og overflatebehandling for skruen, basert på hvor terrassen skal bygges. For å være på den sikre siden anbefales alltid syrefaste skruer, siden de har lengst levetid og tåler bevegelser om konstruksjonen skulle bevege seg.

Loading image...

Velg riktig skruekvalitet

Syrefast A4 skruer er alltid et sikkert valg!

Mer om syrefaste skruer
Loading image...

3. Vær nøye når du velger materialer

Det er en grunn til at billig materiale er billig. Ofte kan du oppleve skjevheter, ujevne mål og kvister i treverket. Det kan bli dyrt i lengden. Selv om trevirke med mye kvist kan være pent å se på, er det ikke bare flis i foten som er et problem. I områder med mye kvist på bordet, er det svakheter. Det blir derfor fortere ødelagt. Velg kvistfritt og så rette og jevne bord som mulig.

Loading image...

4. Riktig side opp!

Terrassebord skal monteres med den pene siden opp. Terrassebordleverandørene sorterer ikke lenger kjernesiden opp/ ned slik de gjorde tidligere.

Loading image...

5. Ikke glem avstand

Den vanligste feilen mange gjør, er å montere terrassebordene for tett. Trevirket er i stadig bevegelse og trenger en viss avstand. Avstanden skal ikke være for stor og ikke for liten.

Loading image...

Riktig avstand er alfa og omega

Få med deg disse tipsene om hvordan terrassebord skal monteres slik at terrassen blir stabil og holder lenge.

Monter riktig
Loading image...

6. Et solid bjelkelag i riktig utførelse gir et godt grunnlag for terrassen

Bærekonstruksjoner som blir utsatt for mye fukt over lengre tid, må være av impregnert tre i trebeskyttelsesklasse A eller AB. Skruene bør være i syrefast stål. Bærebjelkene kan gjerne festes til huset for ekstra støtte. Den enkleste måten å gjøre det på er å skru fast bærebjelken som gulvbjelkene kan ligge oppå. Dette festes med vinkelbeslag.

Loading image...

Mer om bjelkelag

Bjelkelaget kan festes i ulike materialer. Vi har samlet ulike fremgangsmåter og produktene du trenger.

Slik bygger du et holdbart bjelkelag
Loading image...

7. Bygg konstruksjonen effektivt

Tar du i bruk konstruksjonsskruer blir jobben mer effektivt. Da kan du montere uten bjelkesko eller andre beslag. Velg mellom konstruksjonsskrue WAF, som med sitt store hode gir optimal klemkraft, og konstruksjonsskrue ET-T, som gir usynlig montering.

Ingen av skruene krever forboring.

Loading image...

Konstruksjonsskrue WAF

Til grove konstruksjoner som krever lastbærende kapasitet anbefales konstruksjonsskrue WAF.

Til produktsiden
Loading image...

Konstruksjonskrue ET-T

Konstruksjonskrue ET-T gir en sikker og sterk montasje uten forboring eller bjelkesko.

Til produktsiden
Loading image...

8. Rette linjer

Terrassebord har ofte litt ulike bredder grunnet ulikt fuktinnhold. Bruk en stram snor, laser eller et bord som rettleder, slik at alle skruene kommer på en linje. 

Loading image...

9. Gjør terrassen flisefri

Monterer du terrasseskruene med HDS-systemet for skjulte skruer, vil du få et resultat uten synlige skruehoder. Terrassen blir penere og lettere å vedlikeholde, i tillegg til at du får en terrasse uten sprekker og fliser. Skjult innfesting passer like bra for proffene som for nybegynnerne.

Loading image...

Med skjulte skruer får ingen flis i foten

HDS-skruene festes i siden av terrassebordet med et spesialverktøy, og resultatet blir en flisefri platting som er glatt og behagelig å gå barbeint på. Dermed får du også en terrasse med et stramt og stilrent uttrykk.

Mer om HDS - skjult innfesting
Loading image...

10. Sørg for at du har riktig verktøy

Hva slags verktøy trenger man for å bygge terrasse? Kapp- og gjærsag, drill og måleverktøy er viktige for at resultatet blir bra. I tillegg er disse verktøyene med på å gjøre jobben litt lettere:

● Sirkelsag
● Rettesnor
● Rettholdt, vater eller laser
● ESSBOX Mini sørger for at du har alt av festemidler samlet på ett sted

 

Loading image...

Orden og oversikt med ESSBOX System

Hvor praktisk er det ikke å ha alle skruene samlet på ett sted? Fester du skrueboksene i ESSBOX-kofferten får du oversikt. I tillegg er den lett å bære med seg.

Les mer om ESSBOX System
Loading image...