Ingen forboring

Her har vi samlet håndverkerens beste tips til hvordan du kan bygge terrasse enkelt og effektivt.

1. Bygg konstruksjonen raskt uten å forbore

Du kan effektivisere forarbeidet ved å bruke konstruksjonsskruer. Disse krever ingen forboring. Når du skjøter dragerer eller monterer bærebjelker bruker du konstruksjonsskrue WAF, som med sitt store hode også gir optimal klemkraft. WAF-skruen er godkjent til bærende konstruksjoner.

Ønsker du en usynlig montering velger du en konstruksjonsskrue med et lite hode som senkes ned i trevirket, som for eksempel konstruksjonsskrue ET-T.

Se film om konstruksjonsskrue WAF
Loading image...

2. Sørg for et solid bjelkelag

Bærende konstruksjoner blir utsatt for mye fukt over lengre tid, og du må derfor benytte trykkimpregnert trevirke. Bærebjelkene kan gjerne festes til huset for ekstra støtte, og den enkleste måten å gjøre dette på er å skru fast bærebjelken som gulvbjelkene kan ligge oppå. Skruene må være tilpasset materialet bjelkene skal festes til, og bør være i syrefast stål. Bruk gjerne vinkelbeslag for enklerefeste til både vegg og bjelke.

Loading image...

Mer om bjelkelag

Bjelkelaget kan festes i ulike materialer. Vi har samlet ulike fremgangsmåter og produktene du trenger.

Slik bygger du et holdbart bjelkelag
Loading image...

3. Velg skruer som gjør at terrassen holder i mange år

Bruk skruer med riktig kvalitet og overflatebehandling basert på hvilket klima terrassen skal bygges i. Syrefaste terrasseskruer er alltid et sikkert valg fordi de tåler bevegelser i trekonstruksjonen og salting om vinteren. Skal du bygge terrasse ved kysten eller brygge må du velge syrefaste skruer. 

Syrefaste skruer hverken ruster eller knekker - og derfor får du en terrasse som holder i mange år.

Ønsker du også en pent resultat på plattingen anbefales terrasseskruen Essdeck Max. Skruen har et lite hode som gir en lite synlig montasje uten oppsprekking eller fliser. Essdeck Max er en sterk skrue som er meget enkel å skru inn i terrassebordet.

Loading image...

4. Vær nøye med materialvalget

Velg terrassebord i god kvalitet. Da er sjansen for skjevheter og kvister i treverket mindre. Gode terrassebord gjør det mye lettere å montere terrasse.

 

Loading image...

5. Peneste side av terrassebordet opp!

Terrassebordet skal ligge med den peneste siden vendt opp. Er du i tvil om hvilken side det er kan du sjekke hvilken vei årringene ligger. De skal bue oppover slik at årringene smiler til deg.

Loading image...

6. Del terrassen i seksjoner

Hvis du vil unngå å skjøte trevirket kan du dele terrassen i seksjoner. Denne metoden kan brukes til terrasser med ulike lengder og størrelser, og kan brukes når du skal lage mønster. Del en seksjon i en ramme, der alle bordene har lik lengde, slik at du kan kappe alle på en gang og legge dem rett i rammen din. Juster eventuelle lengdeavvik, og fortsett slik i hver seksjon.

Loading image...

7. Bruk skjulte terrasseskruer

En terrasse med skjulte skruehoder er penere og lettere å vedlikeholde enn en platting med synlige skruer. Med skjulte skruer får terrassen en glatt overflate uten sprekker og fliser.

Med Essves HDS-system for skjulte skruer er det enkelt å bygge en platting med jevn og pen overflate.

Loading image...

8. Riktig avstand og rette linjer

Terrassebord kan ha høyde- og breddeavvik på grunn av ulik fuktinnhold, som kan gjøre det noe utfordrende å montere skruene på en rett linje. Bruk derfor flere ulike presisjonsverktøy som vater, laser og rettesnor både på tvers og på langs av bordene. Du kan også bruke en rettholt – det vil si en tre-fire meter lang «planke» av aluminium.

Fordi trevirke er levende og i stadig bevegelse er det også viktig å ikke montere terrassebordene for tett. Terrassebordene må ha plass til å både utvide å trekke seg sammen. Vær derfor påpasselig med at avstanden mellom hvert terrassebord blir den samme hele veien. 

Alle trevirkeleverandører har anbefalinger om hvilken avstand som er riktig for de ulike terrassebord. Les alltid anbefalingen nøye, slik at du får en terrasse som holder i mange år. 

Loading image...

Riktig avstand er alfa og omega

Les disse tipsene om hvordan terrassebord skal monteres slik at plattingen blir stabil og holder lenge.

Monter riktig
Loading image...

9. Invester i riktig verktøy og gode hjelpemidler

Hva slags verktøy trenger du for å bygge terrasse? Kapp- og gjærsag, drill og måleverktøy er viktige for at resultatet blir bra. I tillegg gjør disse hjelpemidlene jobben lettere:

● Spennverktøy/ terrassebordbøyer
● Distansebrikker
● Sirkelsag
● Rettesnor
● Rettholdt, vater eller laser
● Oppbevaring som gir god oversikt over alle festemidlene dine: Essbox-koffert

Loading image...

Vil du lese mer?

Loading image...

Konstruksjonsskrue WAF

Til bærende konstruksjoner, bjelker og stolpesko anbefales konstruksjonsskrue WAF som ikke trenger forboring.

Til produktsiden
Loading image...

Kjøp riktig skrue

A4 syrefaste skruer er alltid det beste valget for å sikre en holdbar terrasse.

Mer om syrefaste skruer
Loading image...

Snekkerens favorittskrue

Velg terrasseskruen ESSDECK Max om du vil montere terrasse tradisjonelt og toppskrudd. Skruen har høy klemkraft og lite hode som gir et pent resultat.

Til produktsiden
Loading image...

Ingen fliser med skjulte skruer

HDS-skruene festes i siden av terrassebordet med et spesialverktøy, og resultatet blir en flisefri platting som er glatt og behagelig å gå barbeint på. Terrassen får også et stramt og stilrent uttrykk.

Mer om HDS - skjult innfesting
Loading image...

Praktiske verktøy

Spennverktøy og distansebrikker gjør det enklere å bygge terrasse.

Til produktene
Loading image...

Orden og oversikt med ESSBOX System

Hvor praktisk er det ikke å ha alle skruene samlet på ett sted? Fester du skrueboksene i ESSBOX-kofferten har du alltid oversikt.

Les mer om ESSBOX System
Loading image...