Loading image...

Proffenes 10 beste tips til å bygge terrasse

Vi jobber for å gjøre jobben enklere for deg som skal bygge terrasse, enten du har bygget hundrevis av terrasser før eller om du skal begi deg ut på ditt første prosjekt. Med hjelp fra erfarne håndverkere har vi samlet våre beste tips for hvordan du kan bygge terrasse effektivt.

1. Planlegg uteplassen med vår terrassekalkulator

God planlegging er essensielt når du skal bygge en solid og pen terrasse, og beregning av materialer og festemidler kan ta litt tid. I vår terrassekalkulator Essguide kan du legge inn informasjon om ulike variabler som form på terrassen, dimensjon på terrassebord og type trevirke, slik at terrassekalkulatoren kan gi deg en komplett innkjøpsliste til prosjektet ditt.

Start planleggingen med terrassekalkulatoren
Loading image...

2. Bygg konstruksjonen effektivt

Du kan effektivisere forarbeidet ved å bruke konstruksjonsskruer som ikke krever forboring eller bjelkesko. Når du skjøter dragerer eller monterer bærebjelker kan du bruke konstruksjonsskruen WAF, som med sitt store hode gir optimal klemkraft.

En konstruksjonsskrue med et lite hode som senkes ned i trevirket, som for eksempel ET-T, gir en usynlig montering.

Se film om WAF
Loading image...

3. Sørg for et solid bjelkelag

Bærekonstruksjoner som blir utsatt for mye fukt over lengre tid, må være av impregnert tre i trebeskyttelsesklasse A eller AB. Bærebjelkene kan gjerne festes til huset for ekstra støtte, og den enkleste måten å gjøre dette på er å skru fast bærebjelken som gulvbjelkene kan ligge oppå. Skruene må være tilpasset materialet du skal feste til, og bør være i syrefast stål. Bruk gjerne vinkelbeslag for å enkelt feste til både vegg og bjelke.

Loading image...

Mer om bjelkelag

Bjelkelaget kan festes i ulike materialer. Vi har samlet ulike fremgangsmåter og produktene du trenger.

Slik bygger du et holdbart bjelkelag
Loading image...

4. Velg kvalitetsskruer

Bruk skruer med riktig kvalitet og overflatebehandling basert på hvor terrassen skal bygges. Syrefaste terrasseskruer har lengst levetid og tåler bevegelser i konstruksjonen og salting om vinteren. Disse er hardføre, og fungerer godt i for eksempel kystnære miljøer. Du kan unngå mye etterarbeid med syrefaste skruer.

Et eksempel på en syrefast skrue som gir pen finish er Essdeck Max. Den har ekstremt god klemkraft som enkelt setter kuvede terrassebord på plass i konstruksjonen og retter opp vridde plater. Det lille sylinderhodet gir en fin montering uten oppsprekking eller fliser, og skruen krever ikke forboring.

Loading image...

5. Vær nøye med materialvalget

Når du kjøper billig materiale er sjansen for skjevheter, ujevne mål og kvister i treverket større enn hvis kjøper materiale med god kvalitet fra starten av. Billige kjøp kan altså bli dyrt i lengden. Selv om trevirke med mye kvist kan være pent å se på, er det ikke bare flis i foten man risikerer. Bord med mye kvist har ofte svakheter og blir fortere ødelagt. Velg derfor kvistfritt og så rette og jevne bord som mulig.

Loading image...

6. Riktig side opp!

Når du legger terrassebord er det kjernesiden som skal ligge opp. Når du ser enden av et terrassebord skal kjernen i trevirket peke oppover, slik at årringene «smiler». Over tid vil bordene bue seg, og med kjernesiden opp vil de bue seg nedover slik at vannet ledes vekk fra bordet og det ikke blir glatt. Det er viktig å passe på dette, da terrassebordleverandørene ikke lenger sorterer kjernesiden opp/ ned slik de gjorde tidligere.

Loading image...

7. Del terrassen i seksjoner

Hvis du vil unngå å skjøte trevirket kan du dele terrassen i seksjoner. Denne metoden kan brukes til terrasser med ulike lengder og størrelser, og kan brukes når du skal lage mønster. Del en seksjon i en ramme, der alle bordene har lik lengde, slik at du kan kappe alle på en gang og legge dem rett på rammen din. Juster eventuelle lengdeavvik, og fortsett slik i hver seksjon.

Loading image...

8. Bruk skjulte terrasseskruer

En terrasse med skjulte skruehoder er penere og lettere å vedlikeholde enn én med synlige skruer. Terrassen din får en glatt overflate uten hverken sprekker eller fliser. Skjult innfesting i terrassebordene passer like godt for proffene som for nybegynnerne, og HDS-systemet for skjulte skruer kan hjelpe deg på veien mot en jevn og pen terrasse.

Loading image...

9. Riktig avstand og rette linjer

Terrassebord kan ha høyde- og breddeavvik på grunn av ulike fuktinnhold, som kan gjøre det mer utfordrende å få skruene på én linje. Bruk derfor flere ulike presisjonsverktøy som øyemål, vater, laser og rettesnor både på tvers og på langs av bordene. Du kan også bruke en rettholt – det vil si en cirka tre-fire meter lang «planke» av aluminium.

Da trevirke er levende og i stadig bevegelse er det også viktig å ikke montere terrassebordene for tett, slik at de har plass til å utvide seg å trekke seg sammen. Pass dermed på at avstanden blir riktig.

Loading image...

Riktig avstand er alfa og omega

Få med deg disse tipsene om hvordan terrassebord skal monteres slik at terrassen blir stabil og holder lenge.

Monter riktig
Loading image...

10. Invester i riktig verktøy

Hva slags verktøy trenger man for å bygge terrasse? Kapp- og gjærsag, drill og måleverktøy er viktige for at resultatet blir bra. I tillegg gjør disse verktøyene jobben lettere:

● Sirkelsag
● Rettesnor
● Rettholdt, vater eller laser
● Oppbevaring som gir god oversikt over alle festemidlene dine, for eksempel en Essbox Mini-koffert

Loading image...

Vil du lese mer?

Loading image...

Konstruksjonsskrue WAF

Til bærende konstruksjoner, bjelker og stolpesko anbefales konstruksjonsskruen WAF som ikke trenger forboring.

Til produktsiden
Loading image...

Kjøp riktig skrue

A4 syrefaste skruer er alltid det beste valget for å sikre en holdbar terrasse.

Mer om syrefaste skruer
Loading image...

Velg riktig skruekvalitet

Syrefast A4 skruer er alltid et sikkert valg!

Mer om syrefaste skruer
Loading image...

Snekkerens favoritt

Velg terrasseskruen ESSDECK Max om du vil montere terrasse tradisjonelt og toppskrudd. Skruen har høy klemkraft og lite hode som gir pent sluttresultat.

Til produktsiden
Loading image...

Ingen fliser med skjulte skruer

HDS-skruene festes i siden av terrassebordet med et spesialverktøy, og resultatet blir en flisefri platting som er glatt og behagelig å gå barbeint på. Terrassen får også et stramt og stilrent uttrykk.

Mer om HDS - skjult innfesting
Loading image...

Orden og oversikt med ESSBOX System

Hvor praktisk er det ikke å ha alle skruene samlet på ett sted? Fester du skrueboksene i ESSBOX-kofferten har du alltid oversikt.

Les mer om ESSBOX System
Loading image...