Slik bygger nordmenn terrasse

Vi velger tradisjonelle terrassebord, men har fått øynene opp for nye måter å feste dem på

Et sikkert vårtegn i Norge er at terrassebordene flyr ut av byggevarebutikkene. Da er tiden inne for å bygge terrasser både på hytta og hjemme over hele landet. Men hvordan tenker egentlig bolig- og hytteeiere å bygge alle disse terrassene?

Gjennom vår terrassekalkulator Essguide har vi en del informasjon om dette. I 2021 ble det opprettet over 11000 prosjekter i Essguide, og selv om alle ikke har resultert i faktiske byggverk, gir det oss et visst innblikk i hva folk tenker når de skal bygge terrasser.

Planlegg i Essguide terrassekalkulator du også
Loading image...

De fleste velger tradisjonelle terrassebord

Noe av det som kommer aller tydeligst frem, er at impregnerte terrassebord fremdeles er folkefavoritten, til tross for at det finnes mange andre alternativer på markedet. Hele 76 % av terrasseprosjektene i Essguide er planlagt bygget med impregnerte materialer. Royalimpregnerte terrassebord er også populært, og i 2021 ble dette planlagt brukt i 16 % av Essguide-prosjektene.

Årsaken til at impregnert treverk er så populært, handler trolig om lav innkjøpskostnad, god holdbarhet over tid og at det er godt utprøvd produkt mange har erfaring med fra før. Impregnert trevirke gir dessuten de fleste muligheter når det gjelder farge og utseende, enten du kjøper ferdigbehandlet fra fabrikk eller velger å olje/beise på egenhånd. Det ser med andre ord ikke ut til at vedlikeholdsbehov hvert andre til tredje år skremmer majoriteten fra å velge impregnerte terrassebord.

Det er også verdt å nevne at dagens impregnerte trevirke er mer miljøvennlig enn tidligere, og gjenvinnes som helt vanlig treverk.

Loading image...

Skjulte skruer blir mer og mer vanlig

Skrur vi tiden noen tiår tilbake var det helt vanlig å feste terrassebord med spiker – to stk. per spikerslag som ble banket inn fra toppen av bordene. De siste årene har skruer overtatt spikerens rolle, men vi har i stor grad fortsatt med å skru dem fra toppen. Her ser vi nå tydelige endringer, og i en tredjedel av Essguide-prosjektene er det planer om å bruke skjulte terrasseskruer.

Vet du ikke hva skjulte skruer vil si? Det går ut på å bruke et monteringsverktøy som gjør at du enkelt kan skru terrasseskruene på skrått inn i siden av terrassebordene for å feste dem til bjelkelaget. Dermed får du en stilren terrasse uten skruehull som både kan gi flis i foten og som samler opp vann og bøss. Monteringsverktøyet sørger for korrekt vinkel på skruen og har innebygget dybdestopp som forhindrer at den drives for langt inn. Dermed er du sikker på innfestingen av bordene blir solid og holdbar over tid.

Les om våre to metoder til skjult innfesting
Loading image...

Store terrasser i utsatte miljøer krever sitt av festemidlene

Hvis vi skal hjelpe brukerne med å kalkulere hva de trenger for å bygge en terrasse, må vi vite hvor stor terrasse de har tenkt å bygge. Her ser vi at over en tredjedel av Essguide-prosjektene oppgir planlagt størrelse på over 50 m2. Størrelsen betyr ikke bare at det kommer til å gå med mange skruer, men også at det vil oppstå bevegelser i konstruksjonen. Da er det ekstra viktig å velge sterke skruer som tåler bevegelsene. Til dette formålet anbefaler vi alltid å bruke rustfri A2 eller syrefaste A4-skruer.

Bygger du en terrasse nært saltvann eller planlegger integrert basseng/spabad, bør du bruke syrefast A4. I slike miljøer må du både ta hensyn til at salt og klorholdig vann kan føre til rust, samtidig som treverket stadig blir fuktig og derfor vil bevege seg mye. Rust kan i verste fall føre til at skruene svekkes såpass mye at de regelrett knekker når det oppstår bevegelser. Syrefaste A4-skruer tåler dette uten at det påvirker skruenes egenskaper eller utseende.

Derfor er valg av skruekvalitet viktig
Loading image...

Fest terrassen i lettbetong på en enkel måte

I hele 97% av 2021-prosjektene i Essguide, oppgis det at bjelkelaget til terrassen skal festes til lettbetong. Med lettbetong sikter vi til eksempelvis Leca- og Siporex-blokker. Tradisjonelt er innfesting i denne typen materialer forholdsvis tidkrevende, da du både må bore og plugge før du kan skru. Vårt tips er å bruke Heavy Load, lettbetongskruen som monteres uten forboring eller plugg. Da sparer du mye tid! 

Les mer om det å feste bjelkelag til lettbetong
Loading image...