Trivelig med terrassebelysning

Med god belysning av terrassen kan du lage hjemmekoselige miljøer om sommeren og gjøre det trivelig å se ut i vinterens mørkere kvelder. Det finnes mange muligheter når du planlegger terrassebelysningen. Vil du skape romfølelse på og rundt terrassen? Eller vil du lyse opp noe litt ekstra, som møbler eller boblebadet?

Ta gjerne en titt på hvilke råd belysningseksperten Hide-a-lite har om smarte løsninger med energieffektiv LED-belysning. La deg inspirere!

Eksperten Hide-a-lite gir råd om smarte lys-løsninger
Loading image...

1. Samle ideer og inspirasjon

Det er en fordel å tenke belysning på et tidlig stadium i byggeprosessen. Da skapes de beste forutsetningene for vellykket belysning av terrassen og uteområdet.

Husk at det er mange alternativer for terrassebelysning. Velg mellom tredekkepotter, veggarmaturer, belysning i trapper eller under rekkverk. Har du valgt å følge trenden og bygge en pergola, kan du med fordel belyse den i stedet for å plassere dekkslys langs kanten av terrassen. Da risikerer du heller ikke å blende dem som er på terrassen din.

Gi deg selv tid til å samle inspirasjon og ideer. Gå en tur og se hvordan andre har lyst opp balkongene sine. Søk inspirasjon i sosiale medier!

Loading image...

2. Tenk på detaljene før du starter

Innredning
Hvordan er møblene plassert på terrassen? Vil du endre noe? I så fall gjør du det før du begynner å planlegge belysning. Tenk deg godt om slik at belysningen ikke havner mot veggen der grillen er plassert for eksempel. Når du er ferdig med å møblere, bestemmer du hvilke overflater som skal belyses.

Integrere belysning?
Se på muligheten for å integrere IP 67-klassifisert LEDstrip i møbler, rekkverk og andre elementer. Ved å jobbe med LED-strips kan du skape mange effektive miljøer. Er det mulig å integrere belysning i rekkverk og trapp? Eller som i sittegrupper på bildet hvor du har integrert belysning under benken?

Loading image...

3. Funksjon vs. dekorasjon

Funksjonell belysning
For hvert miljø du lyssetter er det lurt å starte der du må ha lys. Det kalles funksjonelt lys og har som oppgave å veilede den besøkende, som veiskilt når du kjører bil. Du kan lage denne typen belysning med for eksempel fasadebuer.

Dekorativ belysning
Med dekorativ belysning skaper du «rom i rommet» og forsterker det som gjør rommet, i dette tilfellet terrassen, unikt. Ofte er terrassegulvet opplyst med dekklys eller kanskje et tre i nærheten opplyses med bakkelykter for å skape et dekorativt lys.

Noen ganger går funksjonell og dekorativ belysning hånd i hånd, det kan for eksempel være dekorativt å bruke belysning i trapper eller for å markere korridorer. Da er belysningen også funksjonell. Alle typer armaturer kan i prinsippet brukes til både dekorasjon og funksjon.

Loading image...

4. Prøvelys uterommet først

Før du begynner å montere belysningen bør du alltid teste lys med løse lysprodukter som du plasserer forskjellige steder på terrassen din. I en testbelysning kan du for eksempel teste hvor lang avstanden mellom lyspunktene skal være. 

Decklight Garden kan pryde terrassegulvet, lyse opp fasaden eller balkongrekkverket. Test flere forskjellige steder før du bestemmer deg for hvor du skal installere dem. Du kan også lyse mellom stolper for å skape en fin effekt fra utsiden av terrassen, uten å blende naboer eller forbipasserende.
Rundt tredekket kan du plassere Steplight Garden, for å fremheve trinnene, ramme dem inn og skape romfølelse. Prøv å plassere dem i forskjellige høyder og avstander for å finne den løsningen som passer best for akkurat din uteplass.

Loading image...

5. Innstaller belysningen

Når du har bestemt deg for hvordan du vil belyse terrassen ditt, er det tid for montering. Husk alltid å bruke en kvalifisert elektriker når du installerer belysning på terrassen din.

Husk!
Rådfør deg med en kvalifisert elektriker allerede på idéstadiet for å sjekke hva som er mulig med tanke på installasjon. Dette gjelder både nybygg og eksisterende.

Loading image...